17 december 20185 min leestijd

Rugpijn is een veel voorkomende kwaal; meer dan 80% van de volwassenen heeft ten minste een keer in hun leven episodes van rugpijn. Maar moeten we hier wel raar van opkijken, en zo niet waarom niet?

Het fundament van onze lichamen is de afgelopen honderden jaren erg weinig veranderd, terwijl sinds de industriële revolutie ons dagelijks leven er wel heel anders uit is gaan zien. Hoewel veel van die veranderingen positief zijn, wat betreft de levensstandaard, basale hygiëne en het algemene welzijn, zijn we zonder twijfel veel meer een zittend ras geworden en heeft ons werkende leven ons in een positie van langdurige lichaamshoudingen gebracht.

Langdurige lichaamshoudingen kunnen leiden tot stress en spanning op onze passieve zachte weefsels, gewrichtsbanden en pezen, wat kan leiden tot ‘creep’. Creep refereert naar de progressieve vervorming van lichaamsstructuren en ontstaat wanneer de structuren onder een constante lading staan waar ze niet voor gemaakt zijn (McGill, SA. 1992).

Denk aan het werk dat je doet en de lichaamshouding die daarbij komt kijken. Heb je een kantoorbaan waardoor je elke dag voor een lange tijd achter elkaar moet zitten? Of ben je een kapper die de hele dag moet staan en met gerezen armen klanten knipt? Of ben je een bouwvakker die elke dag voor lange periodes voorover moet buigen? Is het dan echt verrassend dat een groot gedeelte van de samenleving rugpijn ervaart als het werk dat we doen continu stress en spanning op onze lichamen toebrengt?

Het is geen verrassing dat we rugpijn krijgen als we kijken naar de aanwijzingen uit de omgeving, helemaal als we rekening houden met anekdotische data die laten zien dat mensen consistente pijngebieden in de rug ervaren die te maken hebben met het werk dat ze doen. De grote vraag is dan: Als ons dagelijkse leven, en met name het werk dat we doen, rugpijn relatief onvermijdelijk maakt, wat kunnen we dan doen om het tegen te gaan?

Het is duidelijk dat het doorbreken van de cyclus van langdurige houdingen gedurende de dag, week, maand en het jaar een belangrijk doel is om de impact van ons werk op de gezondheid van onze rug te beperken. Dit kan door mini-pauzes te nemen, je even uit te rekken, door een of meerdere keren de auto te parkeren en uit te stappen tijdens lange autoritten, etc. Maar we moeten erkennen dat dit niet altijd praktisch is. Daarom zouden wij suggereren dat we als eerste stap simpelweg de impact van werk op onze lichamen en gezondheid van de rug moeten erkennen zodat we ons er meer bewust van zijn. De tweede stap is om verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen gezondheid en stappen te zetten om de impact die langdurige lichaamshoudingen op onze lichamen kunnen hebben te beperken.

Als onze lichamen niet zijn gemaakt om repetitieve bewegingen te maken of langdurige lichaamshoudingen aan te nemen, zijn ze dus ontworpen voor beweging. We zijn het onszelf, en de lange termijngezondheid van onze rug, verschuldigd dat we regelmatig oefeningen doen om onze lichamen in beweging te brengen en de lichaamsdelen die ons helpen werkstress op het lichaam tegen te gaan sterker te maken. Het is duidelijk dat we hiervoor advies moeten inwinnen over welke oefeningen relevant en veilig zijn, maar met de juiste bronnen zou dat niet moeilijk moeten zijn. Gewapend met deze informatie moeten we ons toewijden om elke week oefeningen te doen om kracht op te bouwen, onze lichaamshouding te verbeteren en uiteindelijk de weerstand te ontwikkelen die helpt rugpijn te voorkomen en uiteindelijk de algemene gezondheid van de rug te verbeteren.

McGill SM, Brown S. Creep response of the lumbar spine to prolonged full flexion. Clin Biomech. 1992;7:43-46