19 maart 20195 min leestijd

Heb je je wel eens afgevraagd wat de beste manier is om je rompstabiliteit te trainen? Welke beweging goed is voor je ruggengraat en welke niet? In een wereld met zo veel informatie is het misschien een goed idee eerst te kijken hoe je het best een fundament bouwt. Of je nou je bewegingskwaliteit wilt verbeteren of een geblesseerde rug wil genezen, in deze blogpost zal ik uitleggen hoe het concept van ‘in lijn’ beweging (moving in alignment) je kan helpen om echte kracht in je romp en uitstekende gezondheid van de rug te ontwikkelen.

De vraag is, zijn alle bewegingen even belangrijk voor de rompstabiliteit? Het antwoord is, natuurlijk, nee. We kunnen kwalitatief slecht bewegen wat leidt tot veel ongewenste druk op onze gewrichten, en we kunnen, vergelijkbaar, kwalitatief goed bewegen wat de ongewenste druk op gewrichten vermindert. We moeten gaan voor de kwalitatief goede bewegingen die ongewenste druk op de gewrichten verminderen en zorgen dat we onze volledige bewegingscapaciteit kunnen verkennen met zo min mogelijk weerstand.

Wat betekent het om ‘in lijn’ te trainen?

We trainen ‘in lijn’ wanneer we zo bewegen dat onze ruggenwervels ‘gestapeld’ zijn in overeenstemming met een theorie van de neutrale ruggengraat en we gebruik maken van onze kogelgewrichten om kracht te genereren. Dit type beweging is een manier van het lichaam om natuurlijk te bewegen met weinig weerstand en meer bescherming van onze gewrichten. We ontwikkelen dit type beweging bijvoorbeeld wanneer we beginnen te kruipen en lopen als kinderen, en het wordt echt in ons lichaam gegrift zodra we leren te rennen, springen of dingen te gooien. Simpel gezegd leren we ons midden te fixeren zodat we onze ledematen efficiënter kunnen gebruiken.

De rol van rompstabiliteit

Er zijn twee redenen waarom we een stabiele romp willen hebben. De eerste reden is om de wervelkolom te beschermen, en de tweede is om beweging in al onze ledematen mogelijk te maken. We gebruiken de spieren langs de ruggengraat om stijfheid te creëren die nodig is in de romp om het been te bewegen of de arm te zwaaien, bijvoorbeeld wanneer we rennen. Wanneer we efficiënt rennen zetten we de schouders op slot boven de heupen om rotatie van de schouders relatief tot de heupen te beperken. Als je dan in lijn beweegt zorg je voor grote nauwkeurigheid, kracht en snelheid van het ledemaat, wat leidt tot goede kwaliteitsbeweging. Leer meer over rugstabiliteit in deze blogpost.

Waarom in lijn trainen?

Wanneer we nog jonge kinderen zijn leren we in lijn te bewegen. Het brein signaleert naar de romp (i.e., de onderbuik) om als fixatiepunt te fungeren vanwaar beweging ontstaat. Maar zodra we ouder worden en minder bewegen verliezen we dit communicatieprogramma tussen het brein en de spieren om de onderbuik te fixeren. Dit zorgt voor compensatie van de verkeerde spiergroep, wat leidt tot een slechtere houding, ongewenste beweging in de ruggengraat en mogelijk blessure.

Om dit veelvoorkomende probleem te voorkomen of corrigeren, moeten we leren in lijn te trainen. Wanneer we dat doen, oefenen we bewegingen die de communicatie tussen het brein en de romp benadrukken. Dit bekrachtigt het bewegingspatroon dat het mogelijk maakt om krachtig en veilig te bewegen. Om deze redenen zou in lijn trainen altijd de eerste fase moeten zijn in het rehabiliteren van een probleem of het opbouwen van kracht.