Voedingsconsult door Jacob

Chiropractie & voeding gaan hand-in-hand

Je kwam binnen voor een chiropractie-intake en gaat naar buiten met een voedingsconsult-afspraak… Hier kwam ik toch niet voor? Toch wel. In veel gevallen zien we dat chronische fysieke klachten met voeding te maken hebben. Het doel van het voedingsconsult is om door middel van een nieuw basisvoeding-schema* het herstelvermogen te verbeteren en zo je klachten weg te nemen. Soms op de langere termijn, soms vrijwel direct: het ligt eraan waar je klacht ligt en waar je toe bereidt bent.

*De basisvoeding is dat wat je elke dag eet: drie maaltijden met tussendoortjes, vrij van shakes en/of supplementen.

Jij, de cliënt

Je hebt een langdurige blessure, chronische klacht, stress of vermoeidheid en komt voor een intake chiropractie. Hier beantwoord je vragen over jouw algehele gezondheid.

Tijdens de intake wordt gevraagd naar jouw darmfunctie en spijsvertering. Er kan blijken dat hier iets te verbeteren valt omwille van je herstel. Wanneer je niet genoeg energie vanuit je voeding krijgt, blijf je in het slopende circuit van een chronische blessure hangen. Vermoeidheid staat hier in de weg van jouw herstel, maar een verandering ligt in jouw handen.

Ik, de coach

Tijdens de intake kom ik meer te weten over jouw klacht, die ik nader ga onderzoeken. De uitkomst kan zijn dat we met jouw basisvoeding aan de slag moeten gaan.

Uit de intake kan blijken dat jouw voedingspatroon verbeterd moet worden, omwille van je herstel. Er kunnen allerlei factoren meespelen waardoor je een gebrek aan energie ervaart en de darmen niet goed werken. Ik laat ze weer optimaal functioneren, door je te voorzien van de juiste informatie.

Jij + ik

Een nieuw voedingsschema, dat had je misschien niet verwacht toen je bij mij binnenliep voor een intake. Voor sommigen lijkt dit in het begin een hele opgave, dat besef ik. Ik zorg dat de te maken veranderingen op jou worden aangepast: wat gaat je lukken, op dit moment in je leven? Het wordt geen struggle, maar een verandering in levensstijl die te accepteren is. Mijn cliënten voelen zich op den duur op hun gemak met hun veranderde eetpatroon en nemen dit op in een nieuwe levensstijl.

Verloop: voedingsconsult & behandelplan

Op basis van de intake voor chiropractie zien we welke oorzaken in de weg staan van jouw herstel. Er wordt bekeken of een voedingsconsult deze oorzaken positief kan beïnvloeden. Dit komt naast het in te plannen vervolgconsult, op een ander moment. Naar aanleiding van het vervolgconsult stellen we een behandelplan op, dat ook ten tijde van het voedingsconsult gewoon doorloopt.

Prijs per voedingsconsult (eenmalig 40 min.): 80,-

De effecten

Wat doet een voedingsconsult voor mij?

Wat zijn de mogelijke uitkomsten van een voedingsconsult? Het voedingsconsult is voor iedereen anders: het gaat hier specifiek over jouw lichaam en ongemakken, die kunnen worden veroorzaakt door diverse redenen. De aanpak en uitkomsten van het voedingsconsult komen echter in de basis vaak overeen.

Gezonde darmen, prettige stoelgang en rijkelijke energie

Ontstekingsremmend en nutriëntrijk eten creëert een levensgemak die de moeite waard is!

De aanpak: nieuwe basisvoeding

  • Jouw nieuwe voedingsschema is gebaseerd op groenten in alle kleuren, goede vetten en zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Deze voeding is ontstekingsremmend en nutriëntrijk.
  • De calorieteller gaat uit. Met jouw nieuwe voedingsschema heb je minder trek en leer je naar je lichaam te luisteren. Je verliest vocht en vet, terwijl je wel alle nodige vitaminen binnen krijgt (zonder supplementen).
  • We bespreken opties voor zowel vegetariërs als niet-vegetariërs. Waar nodig geef ik vleesvervangende opties of bespreek de meest nutriëntrijke vleessoorten. Hiervoor verwijs ik je naar de beste vleesverwerkers, die ver afstaan van de bio-industrie.*

Het effect: verbeterd herstelvermogen

  • Het herstelvermogen wordt verbeterd, doordat jouw lichaam zich niet meer hoeft te focussen op het herstel van de darmen. Door de nieuwe voeding richt de extra energie voor herstel zich op jouw blessure. Met betrekking tot de soort blessure kan dit soms al een direct effect hebben.
  • Andere effecten zijn bijvoorbeeld: minder stress; verbeterde slaap, reflexen, denkvermogen, focus, concentratie, stemming, hormoonfunctie, botdichtheid en verbeterd kraakbeen bij gewrichten en spierweefsel.

Lees verder

Over de effecten van voeding

op het herstelvermogen, stress en energieniveau

OVER HET HERSTELVERMOGENOptimale voeding creëert extra energie voor het herstel van jouw blessure of chronische pijn
In de kern verbetert de basisvoeding het herstelvermogen. De basisvoeding verbetert de lymfe, hormoonfunctie en zorgt voor sterke slijmvliezen in de darmen. Als deze niet optimaal werken, is je immuunsysteem constant bezig dit te herstellen, in plaats van de andere gebieden in het lichaam. Je energie gaat niet naar het herstel van de lichamelijke klachten, waardoor je in een blessure of chronische pijn blijft verkeren.

OVER STRESSDe juiste voeding geeft je brein rust
De verbinding tussen je darmen en hersenen is heel sterk, waardoor je bij stress last kunt krijgen van je darmen. Door juist te eten, kun je je darmen optimaal laten werken, waardoor ook je hersenen en stresservaring positief worden beïnvloed. Door middel van regelmatig eten en verminderde maar adequate koolhydraten en suikers geef je je brein rust.

OVER VERMOEIDHEIDHerstelvermogen bij chronische klachten mobiliseren door voeding
De stress en drukte van een gejaagd werkleven en vol thuisleven zorgen voor een verlaagd energieniveau, terwijl we juist in deze situaties extra energie nodig hebben. Bij chronische vermoeidheid mis je de overtollige energie om aan het einde van de dag te kunnen herstellen. Vaak is het moeilijk om jouw werk- en thuisleven te veranderen, maar er is een bepalend onderdeel waar je wel invloed op hebt, namelijk: je voeding.

Voedingsconsult vs. Diëtist

Wat zijn de verschillen?

Je denkt nu misschien: Maar dan kan ik toch net zo goed naar een diëtist? Ja dat kan, daar ga ik je niet van weerhouden. Echter, leg ik graag de verschillen tussen het voedingsconsult en een bezoek aan de diëtist uit.

Diëtist
Diëtisten volgen een opleiding bij door overheid bekostigde instellingen. Deze opleidingen baseren zich op de Schijf van 5, van overheidsorgaan De Gezondheidsraad. Dit is een voedselpiramide met een belangrijke rol voor graan, zuivel en groenten, met weinig vlees.

Schijf van 5
In de Schijf van 5 van de diëtist heeft graan nog steeds een grote rol, ondanks het problematische effect van zetmeel op de darmen en lichaam. Bijvoorbeeld: jouw insuline, een van de hoofdhormonen, beïnvloedt 30 verschillende soorten hormonen. Schommelingen hierin kunnen leiden tot vermoeidheid en ziekten. Daarnaast wordt 90 procent van alle hedendaagse granen bespoten; dit maakt de vingertjes in je darmen kapot met alle gevolgen van dien.

Ik
Gedurende mijn opleiding heb ik 5 jaar lang voedingslessen gevolgd, met daarnaast een doorlopende bijscholing die nog steeds gaande is. Op basis van studie en eigen ondervindingen baseer ik mij op een voedingswijze die ook wel bekend staat als het ¨oerdieet¨. 

Nieuwe voeding
In mijn voedingsschema worden graan en zuivel in eerste instantie zoveel mogelijk geschrapt om de darmen weer goed te laten werken. We bouwen dit af om tot een gezond referentiepunt te komen. Vervolgens kunnen we goed bepalen wat er gebeurt als we dit weer stukje bij beetje opbouwen.

Meer weten over het voedingsconsult en -schema?