Revalidatie

Klachten verhelpen door middel van oefening

De reden waarom we een blessure door beweging moeten oefenen of revalideren is heel eenvoudig: door de beweging kan het brein beter communiceren met de spieren. Dit verschaft de gewrichten stabiliteit en bescherming. De beweging zorgt er ook voor dat er voldoende bloed en lymfevocht rond het beschadigde weefsel worden gepompt. Dankzij de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen wordt een optimale en snellere genezing bewerkstelligd.

Revalidatie: oefenen!

Bewust om de pijn heen bewegen

Bij chronisch of acuut letsel moet je je lichaam het werk laten doen. Dit werkt alleen als je begrijpt wat je moet doen om je beweging te repareren en de voedingsstoffen naar het aangetaste gebied te krijgen. Wanneer je darmen, en daarmee je immuunsysteem, gezond zijn en hun werk goed kunnen doen, dan zal je snel herstellen en voorkomen dat de acute blessure chronisch wordt.
Lees meer over de rol van (nutriëntrijke) voeding in de behandeling van chronische klachten.

Toegepaste techniek

De juiste bewegingen

Het wordt vaak geroepen: je moet bewegen! Dat klopt, maar niet elke beweging is de juiste beweging. Er zijn veel manieren om te bewegen; jouw revalidatie moet gebaseerd zijn op de juiste bewegingen voor jou. Hierdoor zul je weer de vrijheid ervaren om goed te bewegen en te doen wat je wil.

1. Start: diagnose

Het proces begint met de diagnose waarin wij vaststellen of je stabiel bent. De term ´mobiliteit´ is inmiddels bekend bij veel mensen. Dit is echter niet zomaar een kwestie van beweging. De hersenen staan mobiliteit namelijk pas toe als zij stabiliteit ervaren.

2. Stabiliteit creëren

Stel, je hebt een stijve onderrug. De hersenen voelen aan dat het niet goed gaat op die plek en geven een reactie: we moeten dit gebied beschermen! Deze bescherming uit zich in kramp. Het gebied is afgebakend en wordt daardoor stijf. Met verloop van tijd wordt hier littekenweefsel gecreëerd: je verliest bewegingsruimte en wordt steeds stijver. Manipulatie werkt op dat moment om ruimte te maken. Stabiliteit creëren we over de langere termijn.

3. Mobiliteit? Toegestaan!

Met de behandeling werken we er naartoe dat de hersenen zien: er is meer stabiliteit, dus we gaan meer mobiliteit toestaan. Door middel van stabiliteit kan de blessure genezen en zullen de hersenen het ¨loslaten¨.

Hoe gaan we de technieken oefenen?

Gewrichtscentralisatie: stabiliteit trainen via het centrale punt

Anti-rotatie, anti-flexi, anti-extensie

Het centrale punt van je lichaam ligt tussen de heupen en schouders. We werken in de behandeling met anti-rotatie, anti-flexi en anti-extensie: je daagt de romp uit zonder door de ruggengraat te buigen. Dit betekent dat de vier kogelgewrichten (schouders en heupen) aan het werk moeten. Hierdoor word je sterker, maar niet ten koste van je ruggengraat.

Bewegingen zijn niet evenwaardig

De bewegingen die we maken zijn niet gelijk aan elkaar: met sommige train je de gewrichtscentralisatie en met sommige niet. Als je de verkeerde bewegingen maakt, kun je meer last krijgen. Dit komt door de signalen naar de hersenen; deze signalen resetten we door middel van de training.

Get up!

Als je staat en loopt, ben je actief en dat beschermt je. Het lichaam pompt vloeistof rond en zorgt dat er geen littekenweefsel ontstaat. Als je veel zit, verzwakt de aansturing tussen je hersenen en romp. Het gevolg hiervan is een verminderde stabiliteit, waardoor je kracht in hamstrings en bilspieren verliest.

Soort oefeningen

We doen veel vloeroefeningen, die je ook gemakkelijk thuis uit kunt voeren. Je hebt hier geen sportschoolabonnement voor nodig: alleen een matje. De oefeningen stabiliseren de pijnlijke plek. We beginnen met lage intensiteit en bouwen op naar een zwaardere intensiteit. Hoe lager de intensiteit, hoe meer herhalingen; hoe zwaarder de intensiteit, hoe minder herhalingen en sessies.

Moet je de oefeningen altijd blijven doen? Als de stabiliteit is versterkt, hoef je dit nog maar 1 à 2 keer in de week te doen.