Chiropractie

Evidence based behandeling & oefening

Chiropractie is een holistische benadering en betekent letterlijk ‘helen met de hand’. Vergezocht? Nee hoor. Chiropractie is een ´evidence based’ behandelwijze. Patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat kunnen een ingrijpende verbetering ervaren door een chiropractische behandeling. Het combineert de krachten van brein, lichaam en geest en baseert zich op het verband tussen de structuur en functies van het lichaam, beheerst door het zenuwstelsel.

Jij, de cliënt

Je hebt een langdurige blessure, of chronische klacht en bent misschien al bij diverse therapeuten geweest. Tijdens de intake chiropractie beantwoord je vragen over jouw algehele gezondheid, en zetten we jouw behandeling voort met als doel weer goed te bewegen.

Tijdens de intake wordt gevraagd naar jouw functioneren. Naar aanleiding hiervan stellen we een behandelplan op, waarin we streven naar een goede gezondheid. Hierin wordt aandacht besteed aan jouw welzijn, beweging en energie: de componenten die samen jouw herstel mogelijk maken.

Ik, de chiropractor

Tijdens de intake kom ik meer te weten over jouw klacht, die ik nader ga onderzoeken middels testen. Ik stel vervolgens een behandelplan op, gebaseerd op de veelzijdige aspecten van jouw herstelvermogen. Dit is een full-circle benadering. Want, ik ben geen kraker: ik ben chiropractor.

Het aanpakken van foutieve bewegingspatronen begint bij aansturing naar de juiste spiergroepen. Ik bepaal de correcte opbouw en aanpak, gebaseerd op jouw intake en klachten. Ik ga je helpen weer pijnloos te kunnen bewegen.

Jij + ik

Delen van jouw lichaam beïnvloeden andere delen, die samen de algehele structuur beïnvloeden. Op basis van deze kennis kun je andere lichaamsdelen inschakelen om jouw aangetaste lichaamsdeel te verbeteren. Ik ga je hierbij helpen in de vorm van revaliderende of corrigerende oefeningen. Deze kunnen iedere vorm aannemen: van vloeroefeningen en krachttraining tot het werken met opnieuw ingestelde reflexbewegingen. Het is de kunst te gaan begrijpen wat jouw lichaam nodig heeft om steeds beter te worden. Het is aan mij om dit bij jou uit te zoeken, goed uit te leggen en mijn specialisme uit te voeren. Het is aan jou om je in te zetten, verantwoordelijkheid te nemen en zo uiteindelijk tot genezing te komen.

Meer dan kraken

Chiropractie: kijken naar het complete plaatje

¨Naar de kraker,¨ zeggen we in Nederland. Wij praten liever in termen van ¨chiropractische manipulatie¨: behoedzame, korte, maar snelle, precieze drukbewegingen die een gewricht in beweging brengen. Dit zorgt ervoor dat het gewricht meer bewegingsruimte krijgt en dat het zenuwstelsel gestimuleerd wordt om beter te communiceren met het bewegingsapparaat. Dit kan een onderdeel van de behandeling zijn, maar we kijken naar het grote plaatje.

Verwijzing huisarts nodig? – Chiropractoren zijn eerstelijns zorgverleners. Dit betekent dat je zonder verwijzing van huisarts of medisch specialist een afspraak kunt maken.

Chiropractie is een 5 tot 6-jarige universitaire opleiding, waardoor de chiropractor beschikt over het vermogen om te diagnosticeren en indien nodig door te verwijzen naar andere specialisten.

Revalidatie

Klachten verhelpen door middel van oefening

Tot tien jaar geleden was het nog een standaard medisch advies: langdurig rusten bij een geblesseerd lichaamsdeel om te herstellen. Recent wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat we beter het tegen­over­gestelde kunnen doen: goed oefenen. Hoe zit dat precies?

Als we een geblesseerd lichaamsdeel niet gebruiken dan stimuleren we het herstelproces niet. Tegenwoordig weten we hoe we specifieke bewegingen kunnen gebruiken om de pijn weg te nemen en de correcte functie te herstellen, bijvoorbeeld door het stabiliseren of mobiliseren van de geblesseerde lichaamsdelen.

Wanneer we pijn hebben bij het bewegen, kunnen we dit op twee manieren tegengaan:

  • Onbewust compenserende bewegingen maken
  • Bewust om de pijn heen bewegen

In mijn praktijk vermijden we
punt 1 en focussen we op punt 2:

Bewust om de pijn heen bewegen

Hoe en waarom? Lees meer over Revalidatie >